Eendracht 2000

Locatie Hengelosestraat 55
Architect J.B. Klomp H.b.o. en Ir. J.C. Rentjes, Hengelo / Renovatie: Esther Mastenbroek, Jeroen Haverkate
Architectenbureau Renovatie: Beltman Architecten, Enschede
Jaar 1974 / Renovatie: 2007
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Woningbouwvereniging De Eendracht / Renovatie: Woningcorporatie Domijn

Eendracht 2000 is een torenflat van vijftien verdiepingen met een beeldbepalende ligging naast het station en het nieuwe stadskantoor van Enschede. Het oorspronkelijke gebouw uit 1974 is in 2007 geheel gerenoveerd naar een ontwerp van Esther Mastenbroek en Jeroen Haverkate van Beltman Architecten. Met deze renovatie werd het gebouw geheel gestript en verhoogd van 40 naar ruim 47 meter.

De oorspronkelijke flat werd in de jaren ’70 op goedkope wijze gebouwd met een gietbetonnen constructie en gevelbeplating. Drie decennia later was het gebouw verouderd en door de sombere uitstraling aan een grondige renovatie toe. Woningcorporatie Domijn gaf Beltman Architecten de opdracht met een ontwerp te komen voor deze vernieuwing. Het gebouw werd volledig gestript en voorzien van een compleet nieuwe gevel, liften en kozijnen. Daarnaast werd het gebouw verhoogd van twaalf naar vijftien verdiepingen. De Eendracht 2000 is nu een hedendaagse torenflat met strakke lijnen en een gevel van baksteen en glas. Het gebouw is vormgegeven als een groot rechthoekig blok van rode baksteen, waarin een staande doos van grijze baksteen is geschoven die boven het gebouw uitsteekt en zes penthouses huisvest.

Het gebouw met een plattegrond van 42 bij 26 meter huisvest in totaal ruim honderd woningen waarvan het overgrote deel qua oppervlakte voldeed aan de huidige maatstaven. Een twintigtal tweekamerappartementen is vergroot met een extra kamer en balkon. Daarnaast zijn de sanitaire ruimten gerenoveerd, evenals de algemene ruimten zoals het entreeportaal, de trappenhuizen, liften en gangen. Daarnaast is ook het wooncomfort gemoderniseerd, door het verbeteren van onder meer de temperatuur-, lucht- en vochtregulatie, de akoestiek en de hoeveelheid daglicht. Het uiteindelijke ontwerp is tot stand gekomen in nauw overleg met de bewonerscommissie die zich mocht uitspreken over het ontwerp, het materiaalgebruik, het kleurgebruik en de detaillering.