Eekenhof

Locatie Roomweg 170-182 / Schurinksweg 76-84 / Schurinksplein 11, 1-15
Architect Felix Claus, Dick van Wageningen
Architectenbureau Claus en Kaan, Amsterdam
Bekend van Nederlandse Ambassade Maputo, Mozambique, Mövenpick Hotel Amsterdam, Huis voor Cultuur en Bestuur Hellendoorn
Jaar 2007
Bouwstijl Hedendaags, geïnspireerd op Art Deco architectuur
Opdrachtgever Woningcorporatie Domijn

De Eekenhof is een opvallend gebouw dat centraal in de wijk Roombeek ligt. Door de bijzondere vormgeving is het een ware ‘eyecatcher’ voor de stad Enschede. Het werd in 2007 opgeleverd naar een ontwerp van Claus en Kaan architecten en is gebouwd in opdracht van woningcorporatie Domijn. In het gebouw bevinden zich 52 appartementen en een zorgcluster, met een apotheek en praktijkruimten voor huisartsen, tandartsen en fysiotherapeuten.

De opvallende vorm van De Eekenhof komt voort uit de lastige ontwerpopgave. Het gebouw ligt aan de kruising van de twee hoofdassen van de wijk Roombeek. Hier moest het hoogste punt van het gebouw komen, terwijl het aan de achterkant moest aansluiten op een straat met laagbouw. Op het terrein stond een monumentale honderdjarige eik, die moest worden gespaard. De architecten kozen ervoor om de entree aan het kruispunt te situeren. Vanuit deze punt lopen twee vleugels langs de straatzijden, waarin zich ondiepe appartementen bevinden. De eik heeft een plek gekregen in de binnentuin. Deze bevindt zich aan de achterzijde en wordt omsloten door laagbouw, waarin sociale huurwoningen en een woongroep voor gehandicapten zijn gehuisvest.

De Eekenhof is opgetrokken in baksteen en heeft lange, rondlopende balkons, die worden geaccentueerd door gele banden. Deze gestroomlijnde vormen doen denken aan de ‘streamline moderne’, de late Art Deco architectuur uit de jaren ’30. De balkons kragen 1,80 meter uit, en vanaf de 9e verdieping zelfs 3 meter. Hierdoor heeft het gebouw een imponerend karakter.

Bij het binnengaan van het complex komt men in een ellipsvormig atrium, dat zich naar boven toe versmalt. Het is een sobere, abstract vormgegeven ruimte met een ingetogen sfeer. Via galerijen met witte borstweringen betreden de bewoners hun appartement. De wanden zijn betimmerd met eikenhouten latten waardoor de ruimte een luxueuze uitstraling heeft.