Drukkerij Max Aarts

Locatie Marssteden 55
Architect Peter van der Cammen
Architectenbureau Orta Nova Architectuur (Driebergen)
Jaar 1991
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever J. Max Aarts BV

De Marssteden is een multifunctioneel bedrijven park in Enschede. Één van de ondernemers die er zijn gevestigd is Drukkerij Max Aarts. De drukkerij is gehuisvest in een opvallend onder architectuur vormgegeven pand, dat in 1991 werd gebouwd naar een ontwerp van architect Peter van der Cammen.

Van der Cammen streeft in zijn ontwerpen naar een ‘gezonde’ architectuur, die sterk rekening houdt met het leefklimaat. Deze ontwerpfilosofie komt tot uitdrukking in de toepassing van organische plattegronden en vormen, die in het geval van Drukkerij Max Aarts een bijna sculpturale vertaling hebben gekregen. Ook probeert hij zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijke materialen en de inval van natuurlijk daglicht. Zo heeft de drukkerij een volledig houten constructie- en gevelopbouw en is er op het dak een grote lichtkoepel geplaatst.

Het pand bestaat uit een groot rechthoekig hoofdvolume, waarop een fors, geknikt dak is geplaatst, dat het gebouw als het ware overkoepeld. Over de gehele lengte van de ‘knik’ is een lichtkoepel geplaatst, die aan de achterzijde is doorgetrokken in een hoog venster dat taps naar de grond afloopt. De gevels zijn bekleed met horizontale houten latten en voorzien van grote vensters. Aan de noordzijde is een uitbouw geplaatst, waarin zich onder meer het entreeportaal bevindt. De plattegrond van het pand is feitelijk in twee delen is opgesplitst. Aan de zuidzijde bevindt zich een groot magazijn voor opslag, terwijl de noordzijde is opgedeeld in enerzijds productieruimten en anderzijds facilitaire ruimten voor directie, administratie en personeel. Deze ruimten zijn gegroepeerd rond een centrale ontvangsthal met receptiedesk.

Het organische gebouw oogst niet alleen veel waardering onder het personeel, maar valt ook in de smaak bij bezoekers. Het is daarmee het visitekaartje van het bedrijf. "Met ons nieuwe gebouw hebben we zelfs nieuwe klanten gewonnen", aldus eigenaar Max Aarts.