Dokterswoning

Locatie Kortenaerstraat 3
Architect Wouter Christiaan Hamdorff
Jaar 1932
Bouwstijl Amsterdamse School met Art Deco invloeden
Opdrachtgever Dr. J. Langelaan
Bijzonderheden Rijksmonument

De woning aan het begin van de Kortenaerstraat wordt ook wel de ‘dokterswoning’ genoemd. Deze naam dankt het aan de eerste eigenaar, dokter J. Langelaan, voor wie het huis in 1932 werd gebouwd. De woning is nog altijd als artsenpraktijk herkenbaar, door het medisch symbool dat staat afgebeeld naast het ingangsportaal en in het toegangshek links van de woning. Deze afbeelding van een slang die zich om een staf wikkelt wordt een ‘esculaap’ genoemd, een oude Griekse beeltenis die symbool staat voor de geneeskunde. De woning werd ontworpen door architect Wouter Christiaan Hamdorff.

Hamdorff werd in 1890 geboren te Laren en volgde een opleiding tot timmerman aan de ambachtsschool in Utrecht. In 1915 kreeg hij een functie als bouwkundig tekenaar bij Willem Marinus Dudok, stadsarchitect van Hilversum. Dudok had een eigenzinnige expressionistische stijl en groeide uit tot één van Nederlands bekendste architecten, met als belangrijkste werk het raadhuis van Hilversum. De ontwerpen van Dudok zijn van grote invloed geweest op het werk van Hamdorff, die zich in 1918 als zelfstandig architect in Laren vestigde. In de jaren hierna verwierf hij door het hele land opdrachten. Zijn ontwerpen kenmerken zich door een expressieve baksteenarchitectuur, die verwant is aan de Amsterdamse School. Opvallend aan zijn werk is de romantische inslag, zoals het gebruik van kleine rondboogvensters. Dit vinden we ook terug in het ontwerp van de woning voor Dr. Langelaan.

De dokterswoning is asymmetrisch vormgegeven en bestaat uit een compositie van vierkante en driehoekige volumes. In de bakstenen gevels zijn kleine vierkante vensters en enkele rondboogvensters met roedenverdeling geplaatst. Ook de deuren in de voor- en zijgevel zijn in een rondboog geplaatst. Het huis wordt betreden via een trap die naar het ingangsportaal voert. Aan de linkerzijde bevindt zich de garage met daarboven een dakterras. De garagedeuren zijn voorzien van kleine rode kozijnen. Het grote venster in de voorgevel en het balkonnetje waren in het eerste ontwerp nog niet aanwezig en zijn waarschijnlijk later toegevoegd. De dakkapellen op het achterste zadeldak zijn origineel.