Diekman Sportpark

Locatie J.J. Van Deinselaan, Kuipersdijk en Weggelhorstweg
Architectenbureau Divers, o.a. Kristinsson Architecten, Deventer
Jaar 1955
Bouwstijl Divers
Opdrachtgever Gemeente Enschede

Het Diekman Sportpark, gelegen aan de zuidzijde van de J.J. van Deinselaan, werd reeds in 1955 aangelegd als gemeentelijk sportpark. Vandaag de dag zijn er op het terrein een zwemparadijs, een multifunctionele sporthal, een klimhal, een tennishal, een squashbaan, enkele voetbalclubs en andere sportgerelateerde bedrijven te vinden.

In de jaren ’50 kwam ten zuiden van de Varviksingel de wijk Varvik-Diekman tot stand, met voornamelijk arbeiderswoningen en rijtjeshuizen. In 1953 werd op het voormalige Erve Dieckman gestart met de bouw van een 23 hectare groot sportpark, op initiatief van de gemeente. Het belangrijkste onderdeel van het plan betrof de constructie van een stadion, bestaande uit een voetbalveld met atletiekbaan en met een capaciteit voor 22.000 toeschouwers, waarvan 5.500 zitplaatsen. Daarnaast werden er een zwembad en diverse sportvelden aangelegd. Tot in 1998 was het Diekman stadion de thuishaven van voetbalclub F.C. Twente, waarna het werd afgebroken.

Vandaag de dag is het Diekman Sportpark nog altijd de centrale plek voor sport en recreatie in Enschede. Via een ontsluiting vanaf de J.J. Van Deinselaan wordt het centrale parkeerplein bereikt. Het aan de westzijde gesitueerde subtropisch zwemparadijs Aquadrome is in 2010 uitgebreid met een buitenbad. De Diekmanhal, een ontwerp van LKSVDD architecten, biedt faciliteiten voor topsporters en wordt gekenmerkt door een glooiend dak en een volledig in glas uitgevoerde oostgevel. Langs de noordzijde van het terrein liggen onder meer de fitness studio Health City en het Arque klimcentrum, dat is ondergebracht in een opvallend puntig gebouw van aluminium panelen naar een ontwerp van IAA Architecten. Aan de west- en zuidzijde bevinden zich diverse sportvelden.

De gemeente ontwikkelt plannen voor de herstructurering van het gebied, waarbij alle huidige sport- en recreatiefuncties worden gehandhaafd en waar mogelijk worden versterkt en aangevuld. De openbare ruimte zal opnieuw worden ingericht en het centrale parkeerplein wordt voorzien van rijen bomen. Verschillende nieuwe gebouwen zullen in de toekomst aan het park worden toegevoegd.