Deppenbroek

Locatie Wijk ten noorden van Enschede
Architect Samuel Joshua van Embden / KAW Architecten
Architectenbureau Architectenbureau Van Embden Delft / KAW Architecten en Adviseurs, Rotterdam / Nijmegen / Groningen
Bekend van Masterplan campus UT, Stroinkslanden, Wesselerbrink / -
Jaar jaren ’60 / 2004
Bouwstijl Stempelwijk / Nieuwe Bouwen
Opdrachtgever o.a. Gemeente Enschede / Woongroep Twente / Woningcorporatie Domijn

De wijk Deppenbroek is de meeste noordelijke wijk van Enschede en ligt tussen de Vanekerstraat en Mekkelholt. De wijk werd in de jaren ’60 aangelegd met oog op de snelle groei van het aantal inwoners van de stad. Het stedenbouwkundig plan is afkomstig van Samuel Joshua van Embden.

Deppenbroek is een typisch voorbeeld van een stempelwijk. De wijk bestaat uit stroken bebouwing, die zich steeds herhalen en hiermee doen denken aan een stempelpatroon. De bebouwing bestaat uit portiekflats, rijenwoningen en woontorens, met daartussen brede groenzones. Centraal in de wijk ligt het winkelcentrum. Om de verloedering van de wijk tegen te gaan werd in 2004 gestart met een grootschalige vernieuwing. Het winkelcentrum is gerenoveerd en van de ca. 280 woningen is ongeveer 55% gerenoveerd. De overige deel is gesloopt en heeft plaats gemaakt voor nieuwbouw.

Bij deze gedeeltelijke vernieuwing van de wijk, naar een plan van KAW Architecten en Adviseurs, werd het oorspronkelijke karakter gerespecteerd. De stempelstructuur werd intact gelaten en gebruikt om nieuwbouw, groen- en parkeerzones in de wijk te voegen. Tussen de stroken met rijtjeshuizen zijn parkeerplaatsen gerealiseerd. De stroken worden afgesloten door hoogbouw. Dwars op de rijen met bebouwing zijn hoven met groen en speelvoorzieningen. De nieuwbouw bestaat uit seniorenwoningen, rijenhuizen, twee-onder-een-kappers en appartementen, die zijn opgetrokken in twee kleuren baksteen. Door gebruik te maken van dezelfde materialen is er een eenheid ontstaan tussen bestaande bouw en nieuwbouw. Betonelementen en panelen in een blauwe kleur geven de nieuwbouw een eigentijds karakter. Hierdoor is het vernieuwde Deppenbroek een eigentijdse variant van een stempelwijk.

In 2009 zijn er in Deppenbroek zeven kunstbankjes geplaatst, ontworpen en gemaakt door verschillende kunstenaars. Hiermee werd door de gemeente Enschede gehoor gegeven aan het verzoek van de wijkbewoners om meer ontmoetingsplekken te creëren. Voor de kinderen is er in het wijkpark een nieuw interactief speeltoestel geplaatst, waarmee zij buiten kunnen ‘gamen’.