De Woonplaats

Locatie Wethouder Beverstraat 175
Architect Thomas Rau
Architectenbureau RAU Architecten, Amsterdam
Bekend van Nederlands hoofdkantoor Wereld Natuur Fonds (Zeist)
Jaar 2008
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Woningbouwcorporatie De Woonplaats

In 2008 betrok woningbouwcorporatie De Woonplaats een nieuw hoofdkantoor. Het gebouw is ontworpen door RAU Architecten, een architectenbureau dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. De markante nieuwbouw is één van de landmarks aan de Zuiderval, een avenue met internationale allure.

De Zuiderval is een brede verkeersas met gescheiden rijstroken, bus- en fietsbanen, die over een voormalig spoorwegtracé naar het centrum van Enschede loopt. Het gebied werd ooit gekenmerkt door industriële bebouwing, maar na een periode van economisch verval werden de leegstaande fabrieken gesloopt en veranderde het gebied in een kaalgeslagen zone. Het gebouw van De Woonplaats is één van de architectonische hoogtepunten die langs de Zuiderval zullen verrijzen. In het beeldkwaliteitplan is opgenomen dat de gevels licht van kleur en zeer transparant moeten zijn. De supervisie op het gebied is in handen van Henk Döll.

Het gebouw van De Woonplaats is vormgegeven als een vloeiende spiraal, opgebouwd uit negen bouwlagen met gevels van glas en aluminium. Het gebouw staat op een kruispunt van vier straten. De westgevel is vlak, maar de overige gevels zijn in een roterende vorm geplaatst, wat tot gevolg heeft dat het gebouw er vanuit de verschillende zichtlijnen steeds anders uitziet. Achter de horizontale lamellen zijn in een vast ritme gekleurde ramen geplaatst. De lamellen zijn zeer nauwkeurig geplaatst ten opzichte van de zon. Hierdoor weren ze het zonlicht, maar laten ze ook zoveel mogelijk daglicht in het gebouw binnen.

In het gebouw bevinden zich de kantoren van de verschillende afdelingen van De Woonplaats, maar ook is het gebouw een ontmoetingsplek voor huurders. Op de begane grond bevinden zich een winkel en een informatiecentrum. Op de bovenste verdieping liggen secundaire ruimten en een kantine. De overige verdiepingen zijn voorzien van vrije plattegronden, zodat de kantoorruimtes naar wens kunnen worden ingedeeld. De liften, toiletten en een trappenhuis zijn ondergebracht in een centrale kern. Een tweede trap loopt als een spiraal langs de gevels omhoog. Deze vormt een transparante ontmoetingszone voor de medewerkers, vanwaar ze steeds een ander uitzicht hebben op de omgeving. De lamellen die langs de gevel lopen zijn ter plekke van het trappenhuis onderbroken.