De Wolk

Locatie Piet Heinstraat
Architect Jos van Eldonk
Architectenbureau Soeters Van Eldonk Architecten, Amsterdam
Jaar 2002
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever ABO Holding

Aan de Piet Heinstraat nabij het station Enschede staat sinds 2002 het kantoorgebouw ‘De Wolk’, dat zijn naam dankt aan het opvallende dak. Een enorme lichtgevende en glinsterende aluminium 'wolk', gevormd door honderden bloemblaadjes op stelen, vormt de bekroning van het kantoorpand, dat is ontworpen door Jos van Eldonk van Soeters Van Eldonk Architecten.

Het oorspronkelijke plan was om de aluminium ‘wolken’ waterdamp te laten uitstoten, waarmee echte wolken gesimuleerd zouden worden. Helaas is dit idee gesneuveld tijdens de bouwfase vanwege de hoge kosten. Desondanks doet het gebouw zijn naam eer aan dankzij de opvallende dakconstructie. Het verder eenvoudige ontwerp bestaat uit twee rechthoekige bakstenen volumes die licht gedraaid ten opzichte van elkaar zijn geplaatst. Deze ‘knik’ in de gevellijn komt voort uit de stedenbouwkundige situatie aan de Piet Heinstraat. Het linker bouwvolume volgt de rooilijn van het aan de noordzijde gelegen kantoorpand, het andere volume draait uit deze rooilijn weg om de zichtlijn op de voormalige Incassobank Amsterdam te versterken. Dit vroeg 20e eeuwse kantoorpand werd gebouwd naar een ontwerp van Jan Gratama en is van bijzondere architectonische waarde. Dat in het ontwerp rekening is gehouden met de historische context blijkt ook uit de detaillering van het gebouw. De in baksteen opgetrokken gevels kenmerken zich door een sterke verticale geleding, een kleinschalige raamverdeling, kleine nuances in het gevelmetselwerk en decoratieve gevelstenen, waarmee aansluiting is gezocht op de omliggende historische panden. De bijzondere dakopbouw en de in glas opgetrokken verbindingszone tussen de twee volumes geven het gebouw een geheel eigen en eigentijds karakter.