Wigwam

Locatie Boddenkampsingel 40
Architect Karel Muller
Bekend van Rijksmuseum Twenthe
Jaar 1920 of 1928
Bouwstijl Neoclassicisme
Opdrachtgever G.J. van Heek jr. / H. van Heek
Bijzonderheden Rijksmonument

‘De Wigwam’ is een groot en statig herenhuis aan de Boddenkampsingel. Het werd omstreeks 1928 gebouwd in opdracht van G.J. van Heek jr., naar een ontwerp van architect Karel Muller. Het huis is gebouwd in de zogenaamde ‘Um 1800’-stijl, een nieuw historiserende stijl met neoclassicistische invloeden die begin 20e eeuw populair was. Het is helaas onduidelijk waarom het huis de naam ‘wigwam’ draagt.

Het vierkante gebouw heeft een sterk symmetrische voorgevel. Ter hoogte van de natuurstenen plint bevindt zich het souterrain met rechthoekige vensters. Een trap leidt naar de entreepartij, die is omlijst met natuurstenen blokken waarin neoclassicistische detailleringen zijn aangebracht. Boven de entree bevindt zich een balkon met een gietijzeren balustrade en openslaande balkondeuren met daarboven een halfrond bovenlicht. De gevels zijn opgetrokken in een rode baksteen en hebben houten kozijnen en een roedenverdeling. In de linkergevel bevindt zich een zijentree. Aan de achterzijde van het herenhuis bevinden zich aan de linkerzijde een rechthoekige uitbouw en aan de rechterzijde een verhoogd terras. Ter hoogte van de eerste verdieping valt de gevel in het midden terug, waardoor een inpandig balkon is ontstaan. Op het met donkere pannen belegde schilddak zijn kleine kapellen geplaatst en op iedere hoek bevindt zich een schoorsteen.

Het pand was jarenlang in gebruik door de Enschedese muziekschool, waarvoor het pand de nodige aanpassingen heeft ondergaan. Aan de achterzijde van De Wigwam is een noodlokaal geplaatst en ook het interieur is drastisch gewijzigd. Rond het herenhuis ligt een tuin, omheind door een stenen muur met ijzeren hekwerk.