De Vieker

Locatie Viekerweg 30
Jaar Ca. 1910

Ten noordoosten van de stad Enschede ligt een landgoederenzone met enkele fraaie landhuizen die worden omgeven door boerenerven. In de directe nabijheid van havezate De Hooge Boekel ligt het landgoed De Vieker. Op dit landgoed bevinden zich omgeven door bos en weilanden enkele boerenerven en een karakteristiek landhuis.

Het markante landhuis van twee verdiepingen heeft gevels in rode baksteen, onderbroken door witte spekbanden. Het grote zadeldak met rode pannen is uit verschillende delen samengesteld en gedeeltelijk afgewolfd. De voorzijde heeft twee risalieten, dit zijn naar voren geplaatste geveldelen, die zijn voorzien van driezijdige erkers met balkons. De beide balkons hebben witte houten balustrades en zijn bereikbaar via dubbele balkondeuren. Boven de balkondeuren bevinden zich kleine roosvensters met een omlijsting in pleisterwerk. De ramen en deuren zijn voorzien van gepleisterde strekken: wigvormig metselwerk dat de belasting afvoert naar de zijkant. De entree bevindt zich links in een teruggelegen geveldeel en is geplaatst onder een luifel. De rechtergevel heeft evenals de voorgevel een naar voren springend deel met een erker. De achterzijde wordt gekarakteriseerd door de traptoren met puntdak.

Het landhuis wordt omringd door bomen maar heeft aan de voorzijde vrij uitzicht over een weiland. Ten oosten van het landhuis ligt een traditioneel Twents boerderijcomplex. Het landhuis en de boerderij maakten van oorsprong deel uit van een typische Twentse buitenplaats, zoals die aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw werden aangelegd door de industriƫlen.