Rode Doos van Beltman

Locatie Hengelosestraat 549
Architect Jeroen Haverkate
Architectenbureau Beltman Architecten & Ingenieurs, Enschede
Bekend van Architectenfamilie uit Enschede sinds 1871
Jaar 1996
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Beltman Architecten & Ingenieurs
Bijzonderheden Oudste architectenbureau van Nederland (voor zover bekend)

Aan de Hengelosestraat staat een opvallende rode kubus met daarop in grote letters de handtekening van de gebruiker: architectenfamilie Beltman uit Enschede. Al sinds 1871 heeft de familie naam gemaakt in Enschede als architectenfamilie. Hiermee is het bureau, voor zover bekend, het oudste architectenbureau van Nederland. Momenteel is de familie Beltman zelf niet meer vertegenwoordigd in het bedrijf, dat wordt geleid door architecten Jeroen Haverkate en Barend Scherpenbier. Haverkate is verantwoordelijk voor het ontwerp van de ‘rode doos’.

Het bureau werd gestart door Gerrit Beltman die al snel bekendheid verwierf door zijn ontwerpen voor landhuizen en fabrieken in opdracht van de Twentse textielfabriekanten. Zijn zoon Arend Gerrit nam in 1911 het bedrijf over en begon met het bouwen van fabrieken met een beton-skeletbouw, in die tijd een vooruitstrevende bouwwijze. Onder leiding van diens zoon Gerrit Beltman Jr. groeide het bedrijf uit tot een solide architectenbureau dat veel opdrachten verwierf van de industriële sector. Na de Tweede Wereldoorlog was er een samenwerking met de bekende De-Stijl architect Gerrit Rietveld bij het ontwerpen van Weverij De Ploeg in Bergeijk. Sinds 1963 heeft het bureau onder verschillende namen gewerkt en heeft het verschillende fusies meegemaakt. Vandaag de dag is het bureau actief in alle sectoren van de architectuur: utiliteitsbouw, woningbouw, restauratie en interieur. De combinatie van een architectuur- en ingenieursbureau maakt dat het bureau niet alleen streeft naar architectonische, maar ook naar een hoogstaande technische kwaliteit.


In 1996 heeft het bureau een kantoor naar eigen ontwerp betrokken. Hoewel het een relatief klein kantoorgebouw betreft, is het toch sprekend aanwezig door de opvallende gevel van glasmozaïek in een felrode kleur. Het eenvoudige concept heeft naar de straatzijde gericht een gesloten wand, met daarop de handtekening van de familie. De massieve rode wand wordt doorbroken door een tien meter hoge blauwe ‘toegangsdeur’ die geopend naar de straatzijde gastvrijheid symboliseert. De zijgevels zijn volledig in glas opgetrokken waarmee het gebouw ondanks de gesloten oost- en westgevel toch een sterke mate van openheid kent.

Zoals bureau Beltman het zelf omschrijft: ‘In dit markante gebouw komen de lijnen van een respectabele en gerenommeerde geschiedenis samen met die van een nieuwe toekomst.’