De Pakkerij

Locatie Oude Markt 24
Jaar Ca. 1880
Bouwstijl Eclecticisme
Opdrachtgever Van Heek-Schuttersveld

“De Pakkerij” is een monumentaal hoekpand op de Oude Markt in Enschede, dat omstreeks 1880 werd gebouwd als pakhuis en hoofdkantoor van de firma Van Heek & Co. Later kwam het pand in handen van Polaroid, waardoor het ook wel bekend staat als het “Polaroidpand”. Sinds 1996 is het in eigendom van de Universiteit Twente en biedt het onderdak aan het biercafé De Beiaard en vier studentenverenigingen.

Het grote hoekpand van drie bouwlagen met een afgeronde hoek is in eclectisch neoclassicistische stijl opgetrokken. De bakstenen gevels zijn wit gepleisterd en gedecoreerd met versierde lisenen, met daartussen getoogde vensters voorzien van een gestuukte omlijsting en versierde sluitstenen. Een grijze cordonlijst boven de begane grond benadrukt de breedte van de gevel. Links in de voorgevel bevindt zich de entreepartij in portiek, voorzien van dubbele deuren met deurijzers en een bovenlicht. Aan de rechterzijde bevindt zich een soortelijke entreepartij. Tegen de achtergevel is een eenlaags uitbouw onder plat dak gerealiseerd. Het dak is versierd met een uitkragende lijst op fraaie consoles.

De Pakkerij heeft een belangrijke betekenis voor het studentenimago van de stad. Door de situering van de universiteitscampus buiten het stadscentrum had Enschede lang het imago geen echte studentenstad te zijn. Naar aanleiding van een lobby van collegevoorzitter Ben Veltman besloot de gemeente begin jaren ’90 om de bestemming van het pand te wijzigen van winkel naar horecagelegenheid. Hierop volgde een grondige verbouwing waarbij het interieur werd verwijderd en het pand opnieuw werd ingedeeld. Vervolgens namen verschillende studentenverenigingen hun intrek in De Pakkerij, waarmee het pand tot het middelpunt van het sociëteitsleven in Enschede werd verheven.