Villa De Keizer

Locatie Keizerweg 25
Jaar 1923-1925
Bouwstijl Amsterdamse School

De stad Enschede is omgeven door een groot buitengebied dat wordt gekarakteriseerd door een afwisselend beeld van bossen, houtwallen, akkers, solitaire bomen en poelen. In dit fraaie Twentse landschap liggen talrijke buitenplaatsen die aan het eind van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw zijn gesticht door welvarende textielfabrikantenfamilies. Op deze buitens staan doorgaans grote boerderijcomplexen en landhuizen. In de nabijheid van Boekelo ligt villa De Keizer, een karakteristiek landhuis dat werd gebouwd rond 1924.

Het landhuis met invloeden van de Amsterdamse school staat op een L-vormige plattegrond en wordt getypeerd door de enorme rieten kapconstructie met grote dakkapellen en bakstenen schoorstenen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen en de voorgevel is voorzien van een rondboog entreepartij met een stalen deur. De eindgevel aan de rechterzijde heeft een top van houtwerk. Aan deze zijde is later een erker aangebouwd. In de linkergevel bevindt zich een tweede entree en aan de achterzijde is een uitbouw geplaatst onder een geknikt lessenaarsdak.

Het landhuis is wordt bereikt via een lange oprijlaan vanaf de Keizerweg en wordt omgeven door weilanden en bossen. Het is nog altijd als woonhuis in gebruik.