Hofwachter

Locatie Hoek Varviksingel / Zuiderval
Architectenbureau DAT. De Architectenwerkgroep Tilburg
Jaar 2009
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever De Woonplaats, BAM Vastgoed Zwolle

In de wijk Hofkwartier aan de zuidkant van Enschede heeft woningbouwvereniging De Woonplaats een appartementencomplex gerealiseerd met 38 appartementen. Het markante pand vormt de hoeksteen van de nieuwe wijk en draagt daarom de naam De Hofwachter. Het gebouw is ontworpen door De Architectenwerkgroep Tilburg en werd in 2009 opgeleverd.

De Hofwachter is een rechthoekig in rode baksteen opgetrokken complex dat bestaat uit een imposante toren van negen bouwlagen en een lager gelegen carré met vier bouwlagen. Opvallend is de zuidgevel van de hoogbouw die geheel is uitgevoerd in glas en hiermee veel zon en daglicht in de woningen toelaat. Ook de westgevel van de laagbouw is volledig transparant. De overige gevels zijn voorzien van series vierkante vensters, waarvan enkele zijn voorzien van witte profielen.

In het complex zijn vier woningtypes gerealiseerd, die alle zijn voorzien van een open keuken, loggia met openslaande deuren, vloerverwarming en twee of drie slaapkamers. Op de begane grond wordt 600 vierkante meter bedrijfsruimte verhuurd. Onder de toren bevinden zich de bergingen van de woningen en een ruime parkeergarage.