De Heide

Locatie Hoge Boekelerweg 266
Architect Verbouwing: J.G. Klein Breteler
Jaar 1895
Bouwstijl Chaletstijl
Opdrachtgever Ter Kuile
Bijzonderheden Gemeentelijk Monument

De Heide is een zeer fraai landhuis uit eind 19e eeuw, geïnspireerd op de destijds populaire chaletstijl. Deze romantiserende bouwstijl kwam tot ontwikkeling nadat rijke toeristen tijdens hun Alpenreizen geïnspireerd raakten door de authentieke vakwerktradities van de “onbedorven bergvolkeren”.

Het landhuis De Heide is gelegen nabij De Hoge Boekel, in een landgoederenzone ten oosten van de stad Enschede. Het huis was van oorsprong een theehuis in de vorm van een achtzijdige koepel, in 1895 uitgebouwd tot een pand met verdieping in opdracht van de textielfabrikant Ter Kuile. De vorm van deze koepel is aan de voorzijde nog herkenbaar. In 1952 werd het landhuis verbouwd naar een ontwerp van J.G. Klein Breteler.

Het huis heeft gevels van gepleisterde baksteen met vakwerk in de top onder een afgewolfd zadeldak. Aan de voorzijde bevindt zich een natuurstenen balkon met balustrade op pilasters. Rechts hiervan is later een aangebouwde serre geplaatst. De linkergevel is voorzien van een doorlopend dakschild met een rondboog entree, rechts bevindt zich een veranda met hoekkolom. Op het dak is een vijfzijdige kapel onder een tentdakje geplaatst. De vensters van de villa zijn gedeeltelijk in glas-in-lood uitgevoerd en zijn voorzien van luiken.