De Groote Schuur

Locatie M.H.Tromplaan 23
Architect G. Beltman
Jaar 1910-12
Bouwstijl Chaletstijl
Opdrachtgever Benjamin Willem Blijdenstein jr.
Bijzonderheden Rijksmonument

De M.H. Tromplaan is de hoofdstraat van de historische villawijk Stadsmaten, aangelegd aan het begin van de 20e eeuw als onderdeel van het stedelijk uitbreidingsplan. In deze wijk, gelegen nabij het Volkspark, het station en het oude centrum, zijn door de gegoede burgers van Enschede verschillende fraaie villa’s gebouwd. Onder hen was de bankier en telg van een fabrikantenfamilie Benjamin Willem Blijdenstein jr., die door de Enschedese architect G. Beltman een groot herenhuis liet ontwerpen. De villa kwam in 1912 gereed en werd De Groote Schuur genoemd.

De monumentale villa is ontworpen in chaletstijl, een geromantiseerde bouwstijl die is ontstaan aan het einde van de 19e eeuw en is geïnspireerd op de Zwitserse vakwerktraditie. Het pand van twee bouwlagen heeft bakstenen gevels boven een natuurstenen plint. De verdieping is gepleisterd en voorzien van vakwerk. Het grote zadeldak heeft flinke overstekken en twee vakwerk dakkapellen. De teruggeplaatste en volledig in glas uitgevoerde entreepartij heeft een zandstenen omlijsting. Links van de entree is een zandstenen erker geplaatst over twee bouwlagen. De linkergevel heeft een erker met zandstenen top. Aan de achterzijde bevindt zich een grote rondlopende erker met balkon. De grote vensterpartijen zijn grotendeels voorzien van een roedenverdeling.

Rond de villa staat een smeedijzeren hekwerk tussen bakstenen pijlers, die bij het toegangshek zijn voorzien van een bolbekroning. De villa van meer dan 500 vierkante meter vloeroppervlak is momenteel in gebruik als kantoorpand.