Eschmarkerpoort

Locatie Esmarkelaan
Architect Hans van den Dobbelsteen, Ronald Olthof
Architectenbureau Leijh Kappelhoff Seckel van den Dobbelsteen Architecten, Hengelo
Jaar 2006
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Bouwcombinatie E2000

Het appartementencomplex De Eschmarkerpoort dankt zijn naam aan de ligging bij de entree van de nieuwbouwwijk Eschmarke. Het complex werd in 2007 opgeleverd en is ontworpen door Hans van den Dobbelsteen en Ronald Olthof van het architectenbureau Leijh Kappelhoff Seckel van den Dobbelsteen Architecten.

Het complex is vormgegeven als een langwerpige doos en telt zeven bouwlagen. De gevels zijn opgetrokken in zwarte en rode baksteen, houten panelen en glas en sluiten qua kleurgebruik aan op het naastgelegen winkelcentrum Eschmarke. In de gevels zijn rechthoekige vlakken uitgespaard die evenals de entrees met beton zijn omlijst. Aan de westzijde zijn in deze vlakken glazen balkons geplaatst. Aan de oostzijde zijn de bovenste verdiepingen voorzien van grote panoramaramen. De entree met betonnen luifel is geplaatst op de kopse kant aan de Gronausestraat en geeft toegang tot de entreehal en het trappenhuis.

Het complex heeft een flexibele indeling en huisvest naast woningen ook een school, een buitenschoolse opvang en een peuterspeelzaal. Deze ruimten zijn gevestigd in de met rode bakstenen beklede uitstekende doos in de noordwesthoek van het gebouw en vormen een uitbreiding op de naastliggende basisschool De Esmarke. Wanneer de behoefte aan extra ruimte van deze school afneemt kunnen de lokalen eenvoudig als woningen in gebruik worden genomen.