Elshof

Locatie Elshofplein
Architect E.A. van der Lijke en J. Mink
Architectenbureau Van der Lijke &Mink (Enschede)
Jaar 1931
Bouwstijl Expressionisme / Amsterdamse School
Opdrachtgever Vereniging De School met de Bijbel
Bijzonderheden Rijksmonument

In 1931 werd aan het Elshofplein een school gebouwd, op initiatief van de vereniging ‘De school met de bijbel’. De ‘Vierde school met den bijbel’ werd ontworpen door de architecten E.A. van der Lijke en J. Mink uit Enschede, in een expressionistische baksteenarchitectuur die verwant is aan de Amsterdamse School. De school is een bijzonder karakteristiek en fraai vormgegeven gebouw, dat nog altijd als school in gebruik is.

Het monumentale twaalfklassige school bestaat uit twee hoge rechthoekige bouwdelen, die haaks op elkaar staan en op het snijpunt zijn verbonden door een middendeel. Dit middendeel bestaat uit drie hoge rechthoekige volumes, waarin smalle vensters zijn geplaatst. De entree bevindt zich in het midden en wordt beschut door een halfronde luifel. Bovenin is een natuurstenen plaat met een afbeelding van een zonnewijzer geplaatst. Rechts van de entree staat in sierlijke letters de naam van de school. Aan de achterzijde van het middendeel bevind zich een deur die toegang geeft tot het schoolplein dat achter het gebouw ligt. De beide vleugels die zich aan weerszijden langs de straatzijden uitstrekken zijn niet identiek. Het noordelijke deel is voorzien van spitsboogvensters op de verdieping en een afgeronde hoekpartij. Het westelijke deel bestaat uit twee delen, één van drie en één van twee bouwlagen, en is voorzien van enkel rechthoekige vensters. Op beide vleugels is een met donkere pannen belegd schilddak geplaatst. De dorpels en sluitstenen van de vensters zijn uitgevoerd in natuursteen.

Later is de school uitgebreid met een aanbouw aan de westzijde. Deze aanbouw bestaat uit verschillende rechthoekige bouwvolumes die onderling met elkaar in verbinding staan. De gevels zijn opgetrokken in een lichte baksteen. Door deze bouwdelen te voorzien van met donkere pannen belegde schilddaken is aansluiting gezocht met het historische pand.