De Bron

Locatie Haaksbergerstraat 416
Jaar Ca. 1910
Bouwstijl Traditioneel
Opdrachtgever Bestuur School met de Bijbel

Langs de Haaksbergerstraat, vlak buiten de singel rond het centrum van Enschede, staat het monumentale pand “De Bron”. Het betreft hier een zevenklassige basisschool uit het begin van de 20e eeuw die is gebouwd in opdracht van de School met de Bijbel. Een eeuw later is het fraaie pand nog altijd in gebruik als school.

Het sober vormgegeven en streng symmetrisch schoolgebouw heeft een zeer brede voorgevel en telt zeven schoollokalen verdeelt over twee verdiepingen. Op de begane grond zijn vier lokalen gesitueerd, twee aan iedere zijde van de hoofdingang, en op de bovenverdieping liggen nog drie lokalen. De lokalen worden ontsloten via een lange gang langs de achtergevel. De school is opgetrokken in rode baksteen onder een fors samengesteld schilddak waarvan de zijkanten aflopen. De entree is geplaatst onder een gemetselde rondboog met een groot natuurstenen embleem als sluitsteen. De dubbele deur is uitgevoerd in fraai houtsnijwerk. Het dak wordt gesierd door een golvende dakkapel met een klein halfrond venster en een fraai klokkentorentje met een klokvormige spits. Aan de zijkant en achterzijde bevinden zich kleine dakkapellen onder schilddakjes.

In 1944 werd aan de achterzijde van de school, in de noordwesthoek van het terrein, een uitbreiding gebouwd die bestaat uit enkele sobere doosvormige volumes. Deze aanbouw was noodzakelijk omdat de school werd uitgebreid met een kleuterschool. In 1964 werd het pand opnieuw gedeeltelijk vergroot en werd er een fietsenstalling geplaatst. Ondanks deze toevoegingen is het pand vanaf de straatzijde niet in zijn integriteit aangepast.