De Braker

Locatie Theresastraat, Helenastraat en omgeving
Architect Take Postma
Architectenbureau INBO Architecten (Eindhoven)
Bekend van Woonwerkwoningen Zuiderval, In de Groene Bogen
Jaar 1994

In de wijk Stadsveld, aan de zuidoost zijde van de Haaksbergerstraat, is in de jaren 90 een stadsvernieuwingsproject gerealiseerd onder de naam “De Braker”, naar ontwerp van Take Postma van INBO architecten. De sanering en nieuwbouw van enkele tientallen woningen aan de Helenastraat, Theresastraat, Amaliastraat en Annastraat maakte deel uit van de grootschalige vernieuwing van de wijk.

De woningen staan gegroepeerd rond twee groene binnenpleinen – een klein plein aan de Amaliastraat en een groot grasveld aan de Helenastraat – en zijn gebouwd in de typische jaren ’90 stijl: een eenvoudige en rechthoekige baksteenarchitectuur die wordt gekenmerkt door kleurvariatie en speelse details. Het project omvat verschillende typen woningen voor uiteenlopende doelgroepen. Zo bevinden zich aan het begin van de Helenastraat eenvoudige seniorenwoningen, gevolgd door rijen met eensgezingswoningen van twee of drie bouwlagen aan het groene binnenplein. Aan de overzijde van het plein, langs de Annastraat, staat een appartementencomplex van vier verdiepingen. Tenslotte bevinden zich aan de Theresastraat huizen met boven- en benedenwoningen.

De woningen kennen een grote variatie aan gevelindelingen en details maar dankzij de uniforme architectuurstijl is er toch een sterke mate van eenheid gecreëerd. Er is hoofdzakelijk gebruik gemaakt van gele baksteen met een donkere voeg, afgewisseld met gevelvlakken in rode baksteen. De vensters zijn voorzien van betonnen dorpels en lateien en de kozijnen zijn uitgevoerd in voornamelijk wit schilderwerk. Ter verfraaiing is gebruik gemaakt van speelse elementen, zoals golvende dakranden en opvallende balustrades, die zijn uitgevoerd in rood en helder groen schilderwerk.