Bleekerij in Boekelo

Locatie Boekelosestraat 400
Architect Gerrit Beltman, J. Mink
Architectenbureau Transformatie: IAA Architecten, Enschede / KOW Architecten, Den Haag
Jaar 1889 / herontwikkeling: 2004
Bouwstijl Eclectisch
Opdrachtgever Van Heek & Co / Herontwikkeling Ter Steege Vastgoed
Bijzonderheden Industrieel erfgoed. Pakhuis: Rijksmonument

In 1889 werd in Boekelo de Boekelosche Stoombleekerij van de firma Van Heek & Co gebouwd. De locatie op het knooppunt van drie beken en aan de spoorlijn richting Hengelo, Enschede en Winterswijk was ideaal voor het wassen, bleken en opslaan van textiel. Ruim 120 jaar later is de bleekerij opnieuw het centrum van activiteit en biedt het ruimte voor wonen, werken, horeca, cultuur en recreatie.

Het gebied van 13 hectare ligt ten noordoosten van de kern van Boekelo. Aan de westzijde van het terrein loopt een historische spoorlijn die vandaag de dag in het bezit is van het museum Buurtspoorweg. Langs het spoor ligt een industriestraat met een ketelhuis uit 1889 en een magazijn uit 1897, beide van de hand van Gerrit Beltman. In 1913 werd het complex uitgebreid met een machinekamer, een pakhuis met watertoren en een schoorsteen, naar ontwerp van J. Mink. In 1937 werden een garage en portierswoning aan het complex toegevoegd. De fabriek werd opnieuw uitgebreid in de jaren ’60 en ’70 met een kantoorpand en opslagbunker. Sinds 1969 was het bedrijf Texoprint in de bleekerij gevestigd, maar door de groeiende internationale concurrentie moest de fabriek in 2000 de deuren sluiten.

Het complex is aangekocht door Ter Steege Vastgoed en ontwikkeld tot een aangename plek voor wonen en werken. Enkele gebouwen, waaronder het pakhuis en ketelhuis, zijn gerenoveerd en met moderne ingrepen getransformeerd tot woon- en werkgebouwen. Het magazijn uit 1897 moest grotendeels gesloopt worden, maar de karakteristieke zijgevel is bewaard gebleven. Het pand van vijf bouwlagen biedt op iedere verdieping plaats aan drie of vier appartementen. Het ketelhuis huisvest zes appartementen, een penthouse en drie commerciële ruimtes. De schoorsteen is opnieuw ingevoegd en heeft de naam "De Bleekerij" ingemetseld gekregen. De machinekamer van twee bouwlagen met karakteristieke boogramen en een gietijzeren vakwerk dakconstructie biedt plaats aan appartementen en commerciële ruimtes. Het pakhuis uit 1913 van zeven bouwlagen met markante watertoren huisvest 32 appartementen en twee penthouses. Aan de achterzijde is het pakhuis uitgebreid met woningen en een parkeergarage. De oude brandweergarage en portierswoning werden door een brand verwoest maar zijn in de originele stijl herbouwd en huisvesten nu commerciële functies.