Cremer Museum

Locatie Kruispunt Lonnekerspoorlaan en Schurinksweg
Architect Bjarne Mastenbroek, Rem Koolhaas, Uda Visser
Architectenbureau Search i.s.m. Rem Koolhaas
Bekend van Het Rozendaal
Jaar 2011
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Woningcorporatie De Woonplaats

Het Jan Cremer Museum is gevestigd in het voormalige balengebouw van de katoenspinnerij Bamshoeve. Samen met de tegenovergelegen loods van het Rozendaal is het vrijwel het enige industriële gebouw in de wijk Roombeek dat de vuurwerkramp heeft overleefd. Om het gebouw nieuw leven in te blazen werd in 2010 gestart met de verbouw tot een hedendaags museum. Het ontwerp van deze spectaculaire transformatie is een samenwerking tussen architectenbureau Search en Rem Koolhaas.

Het oude katoenpakhuis is oorspronkelijk gebouwd in 1907 voor de opslag van balen katoen. Door de beperkte vrije verdiepingshoogte van slechts 2,20 was de herontwikkeling een lastige opgave. De architecten kwamen met een rigoureuze oplossing en besloten het gebouw ter hoogte van de tweede verdieping horizontaal door midden te snijden en drie meter op te tillen. Een glazen tussenverdieping biedt nu plaats aan een café. Aan de noordzijde heeft de glazen tussenlaag enkele uitkragende trappen die in verbinding staan met de verschillende bouwdelen. Deze glazen tubes lijken als armen van een octopus om het gebouw te grijpen. Door vloer van de begane grond te verdiepen werd ook hier meer hoogte gecreëerd. Hierdoor is een grote ruimte ontstaan van vier meter hoog die uitermate geschikt is als expositieruimte voor tijdelijke tentoonstellingen. De bovenste etage is verhoogd en biedt plaats aan de Cremer collectie. Aan de oostzijde is een vanuit cultuurhistorisch oogpunt gezien onwaardevolle aanbouw gesloopt en vervangen door een nieuw volume, waarin zich de museumshop en atelier- en kantoorruimten bevinden.

De gevel van de nieuwe aanbouw wordt uitgevoerd in betonnen gevelelementen met dezelfde kleur als de bakstenen gevels van het balengebouw. Op deze gevel zal een foto van de omslag van Jan Cremer's eerste boek 'Ik, Jan Cremer' worden afgebeeld. Het boek sloeg destijds in als een bom en zette heel Nederland op stelten. Internationaal werden er meer dan twaalf miljoen exemplaren verkocht. Later maakte Cremer vooral faam als beeldend kunstenaar, met name in de abstracte schilderkunst. Naast de permanente Cremer collectie richt het museum een belangrijke plaats in voor de presentatie van jonge kunstenaars in Nederland en daarbuiten. Het Cremer Museum is een samenwerking van stichting Cremer Museum, woningcorporatie De Woonplaats en de gemeente Enschede.