Containergebouw

Locatie Institutenweg 40
Architectenbureau Min 2 Bouw-Kunst, Bergen (NH) (Voorheen Min 2 Producties)
Jaar 1998
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Van der Meer & Van Tilburg Innovatie Adviesbureau

Op het Business & Science Park aan de westkant van de stad staat een scala aan bedrijfspanden, waarvan één zich onderscheidt door een geheel eigen identiteit. Het Containergebouw dankt zijn naam aan de twee zeecontainers die op de zuidwest hoek van het pand zijn geplaatst en het gebouw tot een eigenwijs object maken. Het originele ontwerp is afkomstig van Maarten Min van Min 2 Bouw-Kunst en is in 1998 gerealiseerd.

Het basisconcept van het gebouw is gebaseerd op een containerschip. Het rechthoekige volume lijkt te zijn opgebouwd uit los op elkaar gestapelde dozen ofwel containers. Doordat sommige dozen uit de gevel steken geven ze de indruk los van elkaar te staan en verplaatsbaar te zijn, als containers op een schip. Dit geeft het idee van een puzzel waarmee geschoven kan worden. Deze veranderbaarheid en kleinschaligheid sluit goed aan op de gebruiker voor wie het pand werd ontworpen: een innovatief adviesbureau dat werkt met kleine eenheden die zelfstandig opereren.

Binnen het functionele en duurzame ontwerp heeft iedere unit een eigen sfeer. De gevels zijn opgetrokken in verschillende tinten baksteen, variërend van zachtgeel en beige tot oranjerood. Het interieur heeft eenzelfde stoere uitstraling als het exterieur, door het gebruik van ruwe houtmaterialen en bakstenen muren. De trappen zijn van onbehandeld hout, op de vloer ligt een parketvloer en de plafonds zijn afgewerkt met houten latten. Stalen pilaren en balustrades completeren het robuuste uiterlijk. Opvallend zijn de lampen aan het plafond die zijn gemaakt van oude pallets. Door het gebruik van deze sobere en eerlijke materialen is een eenvoudig gebouw ontstaan dat toch sfeervol is.