Collonade

Locatie Boulevard 1945
Architect Ernst van Rijn (BDG Architecten)
Architectenbureau BDG Architecten Ingenieurs
Jaar 1999
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Bouwcombinatie Blenken Koelink

Collonade is een appartementencomplex bestaande uit drie woontorens, dat in 1999 werd gebouwd langs de Boulevard 1945 in het centrum van Enschede. De bouw van de torens maakte deel uit van een grootschalige herstructurering van het zuidelijke deel van het stadscentrum van Enschede. De drie identieke torens zijn ontworpen door BDG Architecten Ingenieurs.

Collenade is verrezen aan de noordzijde van de Boulevard 1945, schuin tegenover de Alphatoren. De hedendaags vormgegeven torens zijn trapsgewijs ten opzichte van elkaar geplaatst. Iedere toren huisvest 33 appartementen, verdeeld over twaalf verdiepingen. De zuidgevel is opgebouwd uit glas en beton, waardoor zoveel mogelijk daglicht in de woningen wordt binnengelaten. De overige gevels zijn opgetrokken in donker gemêleerde baksteen en naturel houten kozijnen en worden doorkliefd door het halfronde betonnen trappenhuis in de noordgevel. Onder de torens is één grote centrale parkeerruimte gerealiseerd, die als een lage en brede sokkel onder de gebouwen ligt. Het dak is bedekt met gras waardoor rond de torens een groene buitenruimte is ontstaan.

Ieder appartement is voorzien van een grote glaspui en een royaal balkon met een eveneens glazen balustrade. De appartementen zijn luxueus uitgevoerd in zes verschillende typen van ieder ongeveer 120 vierkante meter. De slaapkamers zijn gesitueerd op het noorden en aan de zuidzijde ligt de royale woonkamer met open keuken. Voor ieder appartement is er een parkeerplek beschikbaar in de garage en ook zijn er een fietsenstalling en berging aanwezig.