Buurtcentrum De Kei

Locatie Slankweg 101
Architect Radboud Seckel, Carla Kamphuis
Architectenbureau Leijh Kappelhoff Seckel van den Dobbelsteen Architecten
Jaar 2008
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever R.K. Woningstichting Ons Huis, Enschede

In 2008 werd in het parklandschap Berkenbos, dat wordt omgeven door de wijk Eschmarkerveld en het tuindorp Dolphia, een nieuw buurtcentrum geopend. Leijh Kappelhoff Seckel van den Dobbelsteen Architecten tekende voor het ontwerp van het gebouw, dat is opgebouwd uit verschillende in elkaar geschoven dozen.

Het buurtcentrum telt twee bouwlagen waarvan de begane grond licht verdiept in het landschap ligt. Op deze laag zijn de functies voor de kleinste kinderen ondergebracht, waaronder een kinderdagverblijf en een peuterspeelzaal. De gevels zijn opgetrokken in glas en roodbruine panelen met een houtstructuur. De eerste verdieping biedt plaats aan de activiteiten van het buurthuis. Via een grote buitentrap bereikt men de entree die is geplaatst tussen grote ‘kijkkokers’. Deze grote rechthoekige volumes zijn opgetrokken in een lichte steen en hebben grote overstekken waarin glazen puien zijn geplaatst. Vanuit alle ruimten is er een prachtig zicht op de woonwijk en het omringende landschap.

Voor het gebouw ligt een enorme kei, waaraan het buurthuis zijn naam dankt. De groenzone waarin het buurthuis is geplaatst dankt zijn naam aan de aanwezigheid van oude berkenbomen en maakt deel uit van de ecologische groenstructuur van de nieuwbouwwijk Eschmarke.