Bruggerbosch

Locatie Gronausestraat 752
Architectenbureau Jorissen Simonetti architecten, Rijssen
Jaar 2006
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Bruggerbosch

Het verpleeghuis Bruggerbosch ligt langs de Gronausestraat, aan de rand van de nieuwbouwwijk Eschmarke. Het complex is gebouwd op de voormalige kloostergronden van het naastgelegen klooster Dolphia en wordt omgeven door groen. Jorissen Simonetti Architecten uit Rijssen is verantwoordelijk voor het ontwerp van het gebouw, dat in 2006 in gebruik werd genomen.

Het complex van in totaal bijna 15000 vierkante meter bestaat uit zes woonblokken die zijn gegroepeerd rond een centraal hoofdgebouw. De sculpturale volumes van drie bouwlagen zijn opgetrokken in baksteen en voorzien van lessenaarsdaken. De verschillende volumes zijn onderling verbonden via doorgaande gangen die zijn vormgegeven als een overdekte straat. Hiermee is een vloeiende overgang gecreëerd tussen binnen en buiten.

Bruggerbosch biedt onderdak aan tweehonderd bewoners met psychogeriatrische problemen, die alleen onder begeleiding naar buiten mogen. Doordat zij in een groot complex wonen geeft hen dit relatief veel bewegingsvrijheid. In groepen van zes wonen de patiënten in een eigen huis, waarin zij een eigen slaapkamer hebben. Iedere woongroep heeft een eigen voordeur met lamp, brievenbus en bel. Ook heeft iedere gang een straatnaam, die thematisch is uitgewerkt met verschillende kunstobjecten. Hierdoor is voor de bewoners een persoonlijke en herkenbare woonomgeving gecreëerd.

In het hoofdgebouw bevinden zich de zorgfaciliteiten, zoals artsenkamers, fysiotherapieruimten en kantoren. Ook zijn er tal van recreatieve voorzieningen in het gebouw ondergebracht, waaronder een café-restaurant bioscoop, sociëteit, relaxruimte, kerkzaal, hobbyruimten, biljartruimte en een bibliotheek. De belangrijkste ruimten staan met elkaar in verbinding via grote vides waardoor er in het gebouw altijd een levendige sfeer heerst.