Brede School Stroinkslanden

Locatie Hesselinklanden
Architect Daan Josee
Architectenbureau Kristinsson architecten (Deventer)
Jaar 2011
Bouwstijl Hedendaags/Neomodernisme
Opdrachtgever De Woonplaats, BAM Vastgoed Zwolle

In de wijk Stroinkslanden is in de zomer van 2011 een nieuwe “brede school” geopend, een multifunctioneel wijkcentrum naar ontwerp van Daan Josee van het Deventer architectenbureau Kristinsson. Het centrum fungeert als open ontmoetingsplek en is ontworpen in nauw overleg met de wijkbewoners.

Al in de eerste fase van het ontwerp deed de architect persoonlijk navraag naar de architectonische voorkeur van de bewoners, gevolgd door een tweede stemmingsronde bij het conceptontwerp. De voorkeur ging duidelijk uit naar een open wijkgebouw, met een groen karakter en een warme uitstraling. De architect heeft zich vervolgens laten inspireren door de “aarde” en “zon”, volgens zijn zeggen “twee bronnen die alles in beweging zetten, wind, water en lucht”.

Het gebouw heeft de uitstraling van een modernistische villa en is vormgegeven als een opengebroken witte doos van één bouwlaag onder een plat dak, gesteund door pilaren. Het gebouw is sterk op de zon georiënteerd en huisvest twee multifunctionele ruimten rond een centrale ontmoetingsruimte, bestaande uit een glazen verbindingsruimte en een royaal terras. De verschillende delen kunnen tot één ruimte worden geschakeld en zijn visueel verbonden door het dak, dat symbool staat voor beschutting. Door de toepassing van veel glas en een uitsparing in het dak komt er een maximale hoeveelheid daglicht het gebouw binnen. De houten gevelbekleding en vloeren geven het sobere gebouw een warme uitstraling.

De brede school van 1100 vierkante meter is geplaatst tussen twee bestaande basisscholen en een gymzaal. Het gebouw heeft een uiterst flexibel karakter en biedt onderdak aan verschillende groepen, verenigingen en clubs die sociaal-maatschappelijke activiteiten organiseren. De focus ligt op opvoeding en ontwikkeling, sport, spel en culturele activiteiten, met een bijzonder accent op talentontwikkeling. Daarnaast is er ruimte voor kinderdagverblijf De Kijkdoos en zijn er een keuken en opbergruimten in het gebouw ondergebracht.