Boomhuthuis

Locatie Bamshoevelaan 71
Architect Jan Stegink
Architectenbureau Bets Architecten, Zaandam
Jaar 2005
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Particulier

De eigenaren van deze woning kochten de kavel om een bijzondere reden. Hier stond namelijk de enige boom die de vuurwerkramp van 13 mei 2000 overleefd had. Zij gaven Jan Stegink van Bets Architecten de opdracht om een hedendaagse woning te ontwerpen, waarbij deze boom gespaard moest blijven. Het huis werd in 2005 opgeleverd.

Stegink besloot niet alleen de boom te sparen, maar ook om zich in het ontwerp te inspireren op deze bijzondere herinnering aan het oude Roombeek. Hij ontwierp de woning als een boomhut, door de woonkamer op de eerste verdieping te plaatsen en deze gedeeltelijk te omlijsten met een houten frame. Dit houten overstek refereert aan de contouren van een boomhut, zichtbaar door de takken van een boom. Vanachter de glazen pui ervaren de bewoners hun woning zelf ook als hut.

De vorm van de woning is ontleend aan de smalle kavel, die aan alle kanten taps toeloopt. De gevels zijn opgetrokken in een donkere baksteen en hebben met hout omlijste ramen. Op de begane grond bevindt zich een kantoor.

Helaas is de boom waarop het ontwerp is geïnspireerd alsnog gestorven. Op dezelfde plek is een jonge boom geplant, waardoor de woning in de loop der tijd zijn functie als boomhut zal gaan vervullen.