Boerderij De Wesseler

Locatie Wesselerweg 15
Architect H. Odink (Broekheurne)
Jaar 1923 / 1926
Opdrachtgever H. Odink

Aan de rand van het Wesselerbrinkpark - hét recreatiegebied voor de bewoners van de zuidelijke stadswijk Wesselerbrink - staat het Twents boerderijcomplex De Wesseler. In een fraai gerenoveerde en verbouwde boerderij bevindt zich een pannenkoekenrestaurant, terwijl de bijbehorende schuren in gebruik zijn als kinderboerderij.

Voordat in de jaren 60 de woonwijk Wesselerbrink werd aangelegd, behoorde het gebied toe tot het buurtschap Borekheurne. In deze landelijke agglomeratie hadden tientallen boeren een klein bedrijf waar zij veeteelt en landbouw bedreven. Het boerderijcomplex dat vandaag de dag deel uitmaakt van het Wesselerbrinkpark werd in de jaren 20 gerealiseerd door de boer H. Odink. Waarschijnlijk stond er voor die tijd reeds een boerderij, die door de heer Odink werd verbouwd en uitgebreid met enkele stallen. Bekend is dat hij in 1923 een graanschuur bouwde in eigen beheer en naar eigen ontwerp. Waarschijnlijk dateert de naastliggende schuur uit dezelfde periode. In 1927 diende hij een aanvraag in voor de verbouw van een boerenwoonhuis, het huidige pannenkoekenrestaurant. Rechts op het erf staat nog een oude schuur, volledig in hout opgetrokken onder een geknikt zadeldak.

De typologie van de schuren is gebaseerd op die van traditionele Twentse boerenschuren en is eenvoudig van opzet. De schuren zijn opgetrokken in rode baksteen boven een grijze plint onder een fors zadeldak gedekt met rode Hollandse pannen. Tussen het dak is houtbeschieting geplaatst en in de gevel bevinden zich forse houten staldeuren onder gemetselde rondbogen. Sommige bogen zijn voorzien van witte sluitstenen. De schuren boden plaats aan de opslag van graan en enkele stallen voor koeien en varkens. Het boerenwoonhuis bestaat uit een woon- en stalgedeelte, gescheiden door een muur. Opvallend is dat hierbij het woonhuis een pannendak heeft, terwijl het stalgedeelte is gedekt met riet. In de voorgevel van het woonhuis bevindt zich een serie rechthoekige vensters. Bij de renovatie van het pand is er eveneens een serie kleine vensters in de puntgevel aangebracht. Het stalgedeelte - nu het restaurant - is aangepast met enkele hedendaagse ingrepen. Zo is tegen de linkerzijgevel een moderne glazen erker geplaatst die fraai is geïntegreerd in het rieten dak. In het dak is een uitsnede gemaakt met dakvensters voor extra lichtinval. De deuropeningen zijn voorzien van glasvensters. Door deze renovatie heeft de boerderij een eigentijdse uitstraling gekregen.