Boerderij De Kwinkeler

Locatie Kwinkelerweg 16-20
Bouwstijl Twentse boerderij van het hallehuis-type
Bijzonderheden Gemeentelijk monument

Erve de Kwinkeler is een historische boerderij, gelegen in het centrum van Boekelo. Door de traditionele opzet van de stallen en het erf, de karakteristieke constructie en het materiaalgebruik, is het complex een fraai voorbeeld van een grote en voorname Twentse boerderij zoals deze met name in de 18e en 19e eeuw werden gebouwd.

De boerderij is een typisch voorbeeld van een zogenaamd hallehuis, waarbij de woonruimte en de stallen in één gebouw zijn samengevoegd en worden gescheiden door een brandmuur. Dit type boerderij is veel voorkomend in Nederland maar heeft streekeigen kenmerken. Typisch voor de regio Twente zijn het hoge zadeldak, de houten topgevels met gevelteken en de in de achtergevel teruggeplaatste deeldeuren. De hoge kap zorgde voor meer opslagruimte, een vinding die al in de 16e eeuw vanuit het Munsterland werd overgenomen. De boerderij is opgetrokken in rode baksteen en heeft een natuurstenen plint. De gevels zijn voorzien van vensters met witte houten kozijnen en een roedenverdeling. De voordeur van het woongedeelte aan de zuidzijde heeft een fraai bovenlicht. De deeldeuren in de noordgevel en de topgevels zijn geverfd in de kleur groen. Deze kleurencombinatie van wit met groen is veelvoorkomend bij Twentse boerderijen.

Een ander belangrijk kenmerk van een Twentse boerderij, dat zeer herkenbaar aanwezig is bij De Kwinkeler, is de aanbouw aan de oostzijde van de voorgevel. Deze zogenaamde ‘bovenkamer’ deed doorgaans dienst als woonvertrek voor de inwonende (groot)ouders en werd vanaf de 18e eeuw aan boerderijen toegevoegd. De bovenkamer van De Kwinkeler heeft wit geverfde gevels waarmee dit separate woongedeelte visueel gescheiden is van het hallehuis.

Aan de noordzijde van het erf is een grote schuur geplaatst, aan de westzijde twee kleine schuurtjes. Aan de zuidzijde bevindt zich een landschappelijk aangelegde tuin met een vijver en gemodelleerde taxussen. Het erf wordt betreden via een laan aan de zuidoost zijde waarvan de entree wordt gemarkeerd door twee bakstenen pijlers met in natuursteen de naam van de boerderij.