Belastingkantoor

Locatie Hengelosestraat 75
Architect Gustav Cornelis Bremer / R. Roorda
Architectenbureau - / Kingma Roorda Architecten Rotterdam
Jaar 1939 / 1996
Bouwstijl Zakelijk expressionisme / Hedendaags
Opdrachtgever Rijksgebouwendienst

In 1941 kwam in Enschede het belastingkantoor gereed. Hoewel het gebouw door sommigen wordt toegeschreven aan architect Gijsbert Friedhoff, is architect Gustav Cornelis Bremer verantwoordelijk voor het ontwerp. Bremer was destijds rijksbouwmeester en ontwierp een monumentaal pand in zakelijke stijl met enkele decoratieve elementen.

Het kantoor is gesitueerd achter het station in Enschede, op de hoek van de Hengelosestraat en Brandweerstraat. Het gebouw heeft twee vleugels van drie verdieping die haaks op elkaar staan en samenkomen in een cilindervormig bouwvolume. Deze cilinder heeft een grote glaspartij en wordt bekroond door een glaskoepel met ronde glastegels. In de gevel is het wapen van Nederland geplaatst, een beeldhouwwerk van kunstenares Nel Klaassen uit Amsterdam. Het gebouw heeft een betonconstructie, ontworpen door rijksingenieur J. Emmen. De sobere muren zijn opgetrokken in baksteen en hebben ritmisch geplaatste vensters. De goten en een gedeelte van het dak zijn van koper.

In 1990 werd onder leiding van rijksarchitect Toben de glaskoepel vervangen door een puntdak en werd er een luifel bij de entree geplaatst. In 1996 heeft rijksarchitect Roorda de glaskoepel weer teruggeplaatst, waarmee het pand in oude glorie werd hersteld. Daarnaast werd onder zijn leiding een uitbreiding gerealiseerd van ruim 4000 vierkante meter. Deze is aan de achterzijde van het bestaande kantoor geplaatst en bestaat uit drie hedendaags vormgegeven, in elkaar gestoken rechthoekige volumes. In het midden bevindt zich een atrium van 23 meter hoog, dat veel daglicht in het gebouw toelaat.