Bats Broos

Locatie Leurikslaan
Architect Paul van der Jeugd
Architectenbureau Van der Jeugd Architecten, Enschede
Bekend van Kantoor Paul van der Jeugd, Snackbar de Haven
Jaar 2009
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Particulier

Aan de Leurikslaan ten zuidoosten van de stad ligt een klein villawijkje dat wordt omringd door groen. Hier vinden we er onder meer het huis ‘Bats Broos’ ontworpen door de Enschedese architect Paul van der Jeugd. De strak vormgegeven woning is gecomponeerd uit drie kubussen en kenmerkt zich door een robuuste uitstraling.

De kracht van het ontwerp schuilt in de eenvoud van de compositie. Twee grote kubussen van rode baksteen zijn met elkaar verbonden via een kleinere glazen kubus die naar achteren is geplaatst. De voorgevel van deze kubus is voorzien van houten lamellen die de inkijk vanaf de straatzijde beperken. De achterzijde ontsluit zich geheel naar de tuin. In dit tussenvolume bevinden zich de entree en de hal, van waaruit de verschillende ruimten worden ontsloten. De massieve bakstenen gevels van beide kubussen zijn doorbroken door teruggeplaatste strookramen, grote glaspuien en houtwerk. De openheid van de gevels verraad hierbij de achterliggende functie. De gevels van de linkerkubus zijn meer gesloten, hier bevinden zich de slaapvertrekken. De rechterkubus biedt plaats aan de leefvertrekken en opent zich naar buiten door de toepassing van veel glas. Zo is de oostgevel verticaal doorsneden door een enorme glaspartij waardoor de tussenvloer zichtbaar is. Aan de achterzijde zorgt een grote glaspui voor een directe verbinding met de tuin. Aan de voorzijde is de gevel ter hoogte van de begane grond teruggeplaatst, waardoor een beschut terras is ontstaan. Hiermee is de mogelijkheid gecreëerd om ook aan de voorzijde, de zuidzijde van de woning, enigszins beschut van de zon te genieten. De combinatie van donkergrijze stalen profielen met licht houtwerk versterkt het hedendaagse karakter van de woning.