Bank Paribas

Locatie Tromplaan 10-12
Architectenbureau Hein Salomonson, Theo Tempelman, Rik Egberts, Amsterdam
Bekend van Salomonson: Huis Salomonson, Huis Van Mourik Broekman
Jaar 1976
Opdrachtgever Banque de Paris et de Pays-Bas

De M.H. Tromplaan is een karakteristieke laan in de wijk Stadsmaten met langs weerszijden van de straat grote villa’s die dateren uit het begin van de 20e eeuw. Tussen deze historische panden staat een rechthoekig in baksteen opgetrokken kantoorgebouw uit 1976, dat is gebouwd in opdracht van de Banque de Paris et de Pays-Bas naar een ontwerp van het architectenbureau van Hein Salomonson, Theo Tempelman en Rik Egberts.

Tussen 1966 en 1980 verwierf architect Hein Salomonson een reeks opdrachten voor kantoren en interieurs van de Banque de Paris et de Pays Bas. In samenwerking met Theo Tempelman en Rik Egberts ontwierp hij bankgebouwen in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Arnhem, Den Haag, Maastricht en Enschede. Het gebouw in Enschede werd ontworpen in de voor Salomonson kenmerkende strakke architectuurstijl, met rechte lijnen, veel glas en zonder ornamentatie. Het doosvormige gebouw is geconstrueerd met een gewapende en geprefabriceerde betonconstructie en opgetrokken in metselwerk. De vlakke gevels worden doorbroken door vierkante ramen en verticale glasstroken, geplaatst in aluminium kozijnen.

De plattegrond van het gebouw bestaat uit twee in elkaar geschoven vierkanten, waarvan de noordwest- en zuidoosthoek zijn afgevlakt. De entree bevindt zich op de zuidwesthoek en geeft toegang tot de inkomhal met het trappenhuis en de lift. Vanuit de hal wordt de centrale bankhal bereikt, met aan de westgevel een kleine spreekruimte. De eerste en tweede verdieping bieden plaats aan kantoren die rond een centrale gang zijn gesitueerd. De dakverdieping biedt plaats aan een vergaderruimte en geeft toegang tot een grote daktuin georiënteerd op zowel het westen als het oosten.

Ondanks de contrasterende vormgeving hebben de architecten toch aansluiting gezocht op de grotendeels historische bebouwing in de straat, door het volume en de goothoogte van het gebouw gelijk te houden. In 1993 is de bank intern verbouwd en is de entree gewijzigd, naar een ontwerp van architectenbureau De Boer uit Enschede. Bij deze verbouwing is op de begane grond aan de oostzijde een kantoor gecreëerd en werden onder meer systeemplafonds geplaatst.