Bamshoevehuis

Locatie Bamshoevelaan 10
Architect Pascal Rijnders, Ivo Keulards
Architectenbureau XS Architecten, Amersfoort
Jaar 2006
Opdrachtgever Particulier

Tijdens de vuurwerkramp van 13 mei 2000 ging het overgrote deel van de wijk Roombeek verloren. Roombeek kende de hoogste concentratie textielfabrieken van Enschede. Hieronder bevond zich de voormalige katoenspinnerij De Bamshoeve, met een complex van acht hectare één van de grootste spinnerijen van Europa. Bij de wederopbouw van de wijk is het Bamshoeveterrein bebouwd met vrijstaande woningen, waarvan één zich onderscheidt door zijn massieve en sobere karakter. Het ‘Bamshoevehuis’ is een ontwerp van XS Architecten en verwijst op een bijzondere manier naar de geschiedenis van de plek.

In 1896 startte de familie Blijdenstein een katoenspinnerij aan de Lasondersingel. Het bedrijf groeide in hoog tempo uit tot een enorm concern met duizenden werknemers. Uiteindelijk leidde de neergang van de textielindustrie ertoe dat de Bamshoeve failliet ging. In de jaren hierna boden de leegstaande fabrieksgebouwen plaats aan de ateliers van kunstenaars. Op het terrein stonden verschillende panden, waaronder karakteristieke laagbouw shedhallen, werkplaatsen en een betonnen kolenbunker. Het balengebouw en transformatorhuisje waren de enige gebouwen die tijdens de ramp gespaard bleven. Één van de gebouwen die verloren ging was een grote hal, ontworpen door de architectenfamilie Beltman. Deze hal was gebouwd met een vakwerkconstructie van staal en een draagconstructie van beton, ingevuld met metselwerk en glas.

Het Bamshoevehuis staat op dezelfde locatie als de vroegere vakwerkconstructiehal van de spinnerij Bamshoeve. De woning is qua architectuur een bijna letterlijke kopie van deze hal en is hiermee een klein ‘fabriekje’ in het nieuwe Roombeek. Het huis lijkt te zijn gebouwd met eenzelfde betonconstructie, maar de buitenschil is geheel gemetseld. Door delen grijs te stuken is een schijnbare betonconstructie gecreëerd. De plattegrond van de woning is evenals de voormalige fabriekshal ontworpen met een stramien; een vaste maatvoering. De plattegrond bestaat uit negen vierkanten, waarvan op de eerste verdieping het middelste is opengelaten. Hierdoor is een vide gecreëerd, waarboven een daklicht is geplaatst. In de woning bevinden zich kolommen van gestort beton. De sobere inrichting is passend bij het karakter van het huis.

Het Bamshoevehuis is met een zeer bescheiden budget gebouwd en is hierdoor goedkoper dan een doorsnee cataloguswoning.