Business & Science Park

Locatie Drienerlo
Architectenbureau Divers, o.a.: Arconiko Architecten (Rotterdam), IAA Architecten (Enschede), A+D+P Architecten (Deventer), Van der Linde & ass. Architecten (Warnsveld), Min 2 Producties (Bergen)
Jaar 1996 - heden
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Divers, o.a. Indes, Kienhuis Hoving, Arke.

Het Business en Science Park ligt aan de westkant van Enschede, tegenover de campus van de Universiteit Twente. Het terrein biedt plaats aan een verzameling bedrijven die allemaal één ding gemeen hebben; het zijn hoogwaardige en kennisintensieve ondernemingen, die high-tech producten leveren en vaak verbonden zijn aan de universiteit. Ook biedt het park plaats aan studenten en pas afgestudeerden van de universiteit die een eigen onderneming willen starten. Hiermee is het ‘B&S Park’ een belangrijk bedrijventerrein voor de stad.

Het B&S Park telt ruim driehonderd ondernemingen die zijn gehuisvest in tal van hedendaags vormgegeven bedrijfspanden. De bedrijven die op het B&S Park hebben gebouwd dienden zich te houden aan een beeldkwaliteitplan, waarin is bepaald aan welke eisen de ontwerpen moeten voldoen. Voorbeelden zijn het bedrijfspand van Indes, gehuisvest langs het spoor in een door Arconiko Architecten uit Rotterdam ontworpen pand, het kantoor van Kienhuis Hoving van IAA Architecten uit Enschede, het hoge gebouw ‘La Tramontane’ van A+D+P Architecten uit Deventer en het kolossale kantoorpand ‘Cadans’ van Van der Linde & ass. Architecten uit Warnsveld. Opvallend is het kantoorpand van Van der Meer & Van Tilburg waarop een zeecontainer is geplaatst, naar een ontwerp van Maarten Min van Min 2 Producties.

Het park is ingericht naar een stedenbouwkundig plan, waarin de aanleg van groen, vijvers en verlichting is opgenomen. Op het park bevinden zich verschillende kunstobjecten van kunstenaar Nicolas Dings. De beelden van steen en metaal zijn geïnspireerd op het ‘universum’ en refereren hiermee aan de wetenschap. Bij de entree van het park staat het beeld ‘De Gouden Bol’, een grote bol met aan de noordzijde een klein weerhuisje.

Het park ligt direct naast het station Kennispark, in de buurt van het FC Twente voetbalstadion de ‘Grolsch Veste’ en het amusementspark Go Planet, waar onder meer de bioscoop Kinepolis en de IJsbaan Twente te vinden zijn. Nog altijd worden op het B&S Park nieuwe bedrijfspanden gebouwd.