Aquadrille

Locatie Waterdriebladlaan
Architect Karel Nieuwland
Architectenbureau Karel Nieuwland Architekten, Rijswijk
Jaar 1999
Bouwstijl Hedendaags

Aquadrille is een klein waterdorp van veertig woningen gelegen in de wijk Eekmaat-West, een deelgebied van de oostelijke Vinexwijk de Eschmarke. De veertig kubusvormige en opvallend gekleurde woningen zijn in 1999 gebouwd naar een ontwerp van architect Karel Nieuwland.

De woningen zijn gebouwd in stroken op een driehoekig waterpartij, waardoor zij omringd zijn door water en letterlijk een waterdorp vormen. De woningen liggen aan weerszijden van drie verhoogde evenwijdige straten, die als dijken door de wijk lopen. De driehoekige plattegrond komt voor uit de ligging van het gebied tussen andere woonwijken en vormt als het ware een scharnier. Deze verbindende functie wordt versterkt door de 75 meter lange fiets- en voetgangersbrug die de plas overspant en een verbindingszone vormt in de wijk.

De woningen zijn kubusvormig en hebben drie bouwlagen. Door de verhoogde straat ligt de eerste bouwlaag onder straatniveau, deze komt uit in de tuin. De woningen zijn voorzien van zes verschillende gevelmaterialen in baksteen, stucwerk of plaatmateriaal. De kopers konden zelf het patroon en de kleurtint bepalen, waardoor een sterk afwisselend en speels beeld is ontstaan. Ook de indeling van de woning was vrij. Een keuze uit tien plattegrondvarianten, met onder meer keuzes voor vides, balkons en een dakterras, resulteren in sterk gevarieerd beeld.