Apostolische kerk Waalslaan

Locatie Waalslaan
Architect H. Mastenbroek en J.H. de Herdern
Jaar 1958
Opdrachtgever Stichting Het Apostolisch Genootschap

In de wijk Wooldrik staat aan de Waalslaan een kerkgebouw uit 1958 van het Apostolisch Genootschap. De kerk is gebouwd naar een ontwerp van de architecten H. Mastenbroek en J.H. de Herdern in de destijds populaire brutalistische bouwstijl met massieve vormen.

De zaalkerk bestaat uit een rechthoekig hoofdgebouw onder een licht geknikt zadeldak met aan de noordzijde een rechthoekig bijgebouw onder een plat dak. Deze uitbreiding uit 1983 is evenals het hoofdgebouw opgetrokken in baksteen. De karakteristieke voorgevel van grindbetonblokken boven een natuurstenen plint heeft een grote vensterpartij. Kenmerkend is het in een betonnen omlijsting geplaatste glas-in-lood venster met een beeltenis van een wereldbol en fakkel. In de top is een met groene planken bedekte liggende ruit aangebracht met daarin negen witte rechthoeken. Op straathoogte is een reeks van zes glas-in-lood vensters geplaatst, met daaronder in witte letters de tekst ‘Apostolisch Genootschap’. De teruggeplaatste entree met ijzerhekwerk wordt bereikt via een trap. De zijgevels zijn voorzien van reeksen verticale rechthoekige vensters. In 2001 onderging het gebouw renovatiewerkzaamheden.

Het Apostolisch Genootschap is een kleine religieuze beweging gericht op humaniteit. In 2010 telde het genootschap in Nederland 85 gemeenschappen met samen circa 16.000 leden. Het genootschap in Enschede is in 1895 ontstaan en bestaat uit ruim 300 leden, verspreid over drie gemeenschappen.