Apostolische kerk Oldenzaalsestraat

Locatie Oldenzaalsestraat 158
Architect Joseph Th. J. Cuypers
Bekend van Effectenbeurs, Amsterdam / Jozefkerk, Enschede
Jaar 1891
Bouwstijl Eclectisch
Opdrachtgever Rooms-Katholieke-Arbeiders-Vereeniging

Aan de Oldenzaalsestraat staat een voormalig arbeidershuis dat vandaag de dag in gebruik is als kerk door het Apostolisch Genootschap. Het vroegere St. Aloysius gebouw, vernoemd naar de Katholieke Heilige Aloysius Gonzaga, is in 1891 gebouwd naar een ontwerp van architect Joseph Cuypers (1861-1949). Cuypers was de zoon van de bekende architect Pierre Cuypers en heeft net als zijn vader voornamelijk katholieke kerken gebouwd, waaronder de tegenoverliggende Jozefkerk. In 1912 werd aan het gebouw, dat lange tijd bekend stond als Tivoli, een zaal toegevoegd naar plannen van A.L. Clemens.

Het historische pand staat op een rechthoekige plattegrond van twee bouwlagen met een zadeldak. Aan de voorzijde zijn twee torens geplaatst van drie bouwlagen onder zadeldaken met daartussen een balkon met balustrade. Het pand is opgetrokken in baksteen en heeft een sterk symmetrische voorgevel, die wordt gekenmerkt door vierkante vensters met witte kozijnen en schoonmetselwerk met gele accenten. Karakteristiek zijn de ritmische geplaatste bakstenen banden, de gemetselde bovenlichten met abstracte patronen en de gele sluitstenen in de gemetselde bogen. Centraal in de voorgevel bevindt zich de entree die wordt bereikt via een kleine bordestrap. Deze entree is later gewijzigd en is voorzien van een dubbele houten deur tussen vensters onder een eenvoudige witte luifel. Aan de linkerzijde is een kleine uitbouw gerealiseerd onder schuin dak. De zijgevels hebben een meer industrieel karakter door de massieve bakstenen muren voorzien van lisenen met daartussen grote rechthoekige vensters.

Het Apostolisch Genootschap is een kleine religieuze beweging gericht op humaniteit. De beweging telde in 2010 in Nederland circa 16.000 leden, verdeeld over 85 gemeenschappen. In Enschede zijn drie gemeenschappen van het Apostolisch Genootschap, met in totaal 300 leden. De andere twee kerken zijn te vinden aan de Waalslaan en de Wethouder Elhorststraat.