AOC Oost

Locatie Hengelosestraat 481
Architect J. Nieskens, Jan Dirk Schouten
Architectenbureau SP Architecten (Waddinxveen)
Jaar 2005/2007
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever AOC Oost

In 2007 opende het AOC Oost een nieuwe locatie aan de Hengelosestraat. In het nieuwe gebouw volgen meer dan duizend leerlingen een opleiding in het groenonderwijs. De school van ruim zesduizend vierkante meter werd ontworpen door SP Architecten, een architectenbureau dat de boomhut gebruikt als metafoor voor hun ontwerpvisie.

Het schoolcomplex omvat een hoofdgebouw met een open leercentrum, een technisch paviljoen, een sportgebouw en een praktijkcentrum met stallen, kassen en een dierenverblijf. Deze faciliteiten zijn ondergebracht in verschillende doosvormige bouwvolumes, die afzonderlijk herkenbaar zijn door een afwisselend gebruik in gevelmaterialen.

Het zuidoost georiënteerde L-vormige hoofdgebouw is opgetrokken in baksteen en heeft een volledig is glas uitgevoerde plint. De verdiepingen zijn voorzien van grote rechthoekige vensters. De andere bouwvolumes hebben gevels uitgevoerd in hout, afgewisseld met donkere baksteen. De verschillende delen staan met elkaar in verbinding via een binnenstraat, die vanaf het atrium bij de hoofdentree naar de achterzijde loopt. Door de toepassing van opvallende betonnen en metalen elementen, hebben de architecten het strakke ontwerp meer speelsheid gegeven. Een voorbeeld hiervan zijn de uitkragende metalen ‘vitrines’ naast de hoofdingang.