Ambachtsschool van Enschede

Locatie Boddenkampsingel 80
Architect Arend G. Beltman
Architectenbureau Beltman Architecten, Enschede
Bekend van Huis Zonnebeek, kantoor van de Twentse Bank, tal van fabrieken en villa’s in Enschede, bureau Beltman bestaat nog altijd
Jaar 1920-1939
Bouwstijl Neoclassicisme / Expressionisme
Opdrachtgever Hogere Textielschool
Bijzonderheden Gemeentelijk monument

Het monumentale pand aan de Boddenkampsingel is in 1922-23 gebouwd als de ‘Ambachtsschool van Enschede en omstreken’ en is ontworpen door architect Arend G. Beltman.

Het gebouw is een zogenaamde ‘hoekschool’, een school met een v-vormige plattegrond. Vanuit de symmetrische voorgevel lopen twee lange vleugels langs de straatzijden uiteen, waarin zich de lokalen bevinden. De school heeft drie bouwlagen, een stenen plint en is opgetrokken in baksteen. De gevels worden gekenmerkt door traveeën bestaande uit twee of drie vensters, die worden gescheiden door uitspringende bakstenen lijsten. De lange gevels worden op twee plaatsen onderbroken door een lichte gevelverhoging, bekroond met twee bollen. De hoofdentree bevindt zich in de voorgevel en heeft gebeeldhouwde reliëfs van Bentheimer zandsteen. Hierin staan uilen, wapenschilden en figuren afgebeeld. Deze figuren verwijzen naar het ambachtelijk onderwijs van de school. De ramen in de vensters rond de entree zijn voorzien van gebrandschilderd glas. Op de hoeken van de voorgevel zijn lantaarns geplaatst. De entree wordt omheind door bomen die in twee halve cirkels staan gegroepeerd.

Oorspronkelijk had het gebouw een hoogopgaande kap, met kapellen en een klein torentje boven de ingang. Ook stond op de voorgevel ‘Anno 1922’. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de school gedeeltelijk verwoest en bij de wederopbouw werd een schilddak teruggeplaatst, zonder kapellen en toren. Op de voorgevel is een timpaan geplaatst, met daarin twee ovale vensters.