Alphatoren

Locatie Boulevard 1945
Architect KOW Architecten, Den Haag
Architectenbureau KOW Architecten, Den Haag
Bekend van Centre Court Den Haag, ’t Waterfort Amsterdam, The Cube Almere
Jaar 2008
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Bouwcombinatie De Boulevard V.O.F.

De Alphatoren is met een top van boven de 100 meter het hoogste gebouw van Overijssel. De toren is ontworpen door KOW Architecten uit Den Haag en is beeldbepalend voor het centrum van Enschede.

De monumentale hoogbouw is ontworpen in de lijn van de Nederlandse baksteentraditie. Kunststof kozijnen met slanke profielen en zonwerende beglazing zijn in fraai gedetailleerd metselwerk opgenomen. De op de hoeken van de toren geplaatste kozijnen maken het gebouw transparant en laten de toren bij nacht schijnen, als een lantaarn in de stad.

De toren meet constructief gezien 92 meter en telt 28 verdiepingen, die plaats bieden aan 52 luxe appartementen. De woningen konden door de bewoners naar wens worden uitgebreid, waardoor de oppervlakte varieert van 110 tot 170 vierkante meter. Op de bovenste verdieping bevindt zich een grote observatieruimte, vanwaar men een schitterend panorama-uitzicht heeft over het omringende Twentse landschap.

De Alphatoren maakt deel uit van het project ‘Boulevard’, gesitueerd op de hoek van de Boulevard 1945 en de Brinkstraat. Voorheen stond hier de HTS, de Hoge Technische School. Daarom wordt de toren ook wel HTS-toren genoemd. In totaal zijn ca. 170 appartementen, stadswoningen en een commerciële ruimte gerealiseerd, verdeeld over vijf verschillende gebouwen die worden gerangschikt rond een binnentuin. De entree van het gebied wordt gevormd door een klein, besloten park. Onder de binnentuin bevindt zich een parkeerkelder. De architectuur van het project is een aanvulling op de nieuwbouw rond het vernieuwde Van Heekplein.