Afdakswoningen

Locatie Sumatrastraat 61-71
Jaar ca. 1900
Bouwstijl Traditioneel

Vanaf 1860 ontwikkelde Enschede zich in een hoog tempo tot industriestad. Om onderdak te bieden aan de duizenden toestromende textielarbeiders werden duizenden eenvoudige arbeidershuisjes gebouwd. Een veelvoorkomend woningtype uit deze periode is de “afdakswoning”. Dit is een huis waarbij het dak aan de achterkant verder naar beneden loopt dan aan de voorkant. In de loop der tijd zijn de meeste van deze woningen gesloopt, maar op enkele plekken in Enschede kom je nog afdakswoningen tegen. Zo staat aan de Sumatrastraat nog een blok van zes afdakswoningen, die rond 1900 zijn gebouwd.

De zes eenvoudige huisjes van één bouwlaag zijn opgetrokken in rode baksteen boven een grijze plint. Het dak is bedekt met donkere pannen. In de voorgevel van iedere woning bevinden zich de voordeur en een raam, beide voorzien van een bovenlicht.

Afdakswoningen werden oorspronkelijk gebouwd in lange aaneengesloten rijen en hebben een eenvoudige plattegrond. De woningen bestaan uit een grote woonkeuken met twee bedsteden. Aan de achterzijde bevonden zich een spoelhok en een toiletschuurtje. De ruimte onder de kap werd gebruikt als opslagplaats.

In één afdakswoning leefden vaak meerdere families in erbarmelijke omstandigheden. Met de invoering van de Nationale Woningwet in 1901 kwam hier verandering in. Gemeenten werden verplicht gesteld om de arbeiders betere woonomstandigheden te bieden. Sindsdien zijn veel afdakswoningen afgebroken. De woningen die er nog staan zijn vaak ingrijpend verbouwd om te voldoen aan de hedendaagse wooneisen. Dit maakt de in authentieke staat bewaard gebleven woningen aan de Sumatrastraat heel bijzonder. De huisjes zijn dan ook beschermd als gemeentelijk monument.