Aanbouw PIT

Locatie Pitruslaan
Architectenbureau Project DWG (Enschede)
Jaar 2009
Bouwstijl Hedendaags
Opdrachtgever Mevr. Walters

Project DWG is een jong en ambitieus architectenbureau uit Enschede dat een solide status verwierf met het ontwerp van enkele particuliere woningen in de wederopbouwwijk Roombeek. Vooral liefhebbers van een tijdloze vormentaal kunnen zich vinden in de heldere en iconografische architectuurstijl van het bureau. Een fraai voorbeeld van deze no-nonsense architectuur is de monumentale aanbouw bij een woonhuis in Glanerbrug in 2008. Het in Cortenstaal uitgevoerde ontwerp werd in 2011 genomineerd voor de Archie architectuurprijs voor de “Mooiste aanbouw van Twente”.

De aanbouw werd gerealiseerd aan de achterzijde van een bestaande woning aan de Pitruslaan, een negentiger jaren woning met een zeer onpraktische indeling die werd getypeerd door driehoekige erkers en schuine binnenwanden. Het was dan ook de wens van de bewoners om - buiten het vergroten van de woonoppervlakte - de ruimtelijke indeling te verbeteren. Door in de zuidwesthoek een L-vormige aanbouw te plaatsen en de schuine wanden te verwijderen creëerden de architecten een ruime en open plattegrond. Een fraaie vide voorzien van een enorme glaspui en daklichten zorgt voor een overvloed aan daglicht. De ruimtebeleving wordt versterkt door de toevoeging van een tweede trap naar de verdieping, waardoor een doorlopende routing is onstaan.

De aanbouw is uitgevoerd met een puntgevel, waardoor deze aansluit op traditionele vormentaal van het bestaande huis. De gevelbekleding van Cortenstaal zorg voor een sterk contrast met de bakstenen gevels. Deze opvallende materiaalkeuze is afkomstig van de bewoners zelf, die hiervoor kozen vanwege de robuuste uitstraling en het eenvoudige onderhoud. Door veel aandacht te besteden aan de detaillering is er een natuurlijke overgang gecreëerd van de woning naar de naastliggende houtwal.