Villa ‘t Zeggelt

Locatie Oldenzaalsestraat 123
Jaar 1911
Bouwstijl Neoclassicisme
Opdrachtgever H.H. Zeggelt
Bijzonderheden Gemeentelijk Monument
Het Zeggelt is een kleine wijk ten noorden van de binnenstad, tussen de Deurningerstraat en de Oldenzaalsestraat. De wijk is vernoemd naar een boer, Herman Zeggelt, die er in de eerste helft van de twintigste eeuw een boerderij met weidegrond bezat. Deze welvarende heer besloot in 1911 zijn sobere huis te vervangen door een statige villa, die hij liet ontwerpen door de architect H.E. Zeggelink uit Enschede. 

Villa 't Zeggelt is ontworpen in neoclassicistische stijl op een rechthoekige plattegrond. De villa is opgetrokken in baksteen boven een natuurstenen plint onder een met donkere pannen belegd schilddak. De vrijwel symmetrische voorgevel heeft een licht uitspringend middendeel met een fronton in de top. De ingang is voorzien van een door zuilen gesteund afdak met eveneens een fronton. Links van de entree bevind zich een erker met balkon en balustrade. De vensters zijn voorzien van bovenlichten met een roedenverdeling. Het dak is een zadeldak met daarin kleine dakkapellen met ruitvensters. In de zuidgevel bevindt zich rechts een entree naar een terras dat wordt omsloten door een balustrade. De tuin wordt omsloten door een voetmuurtje met een groot ijzeren sierhek.

Na de Tweede Wereldoorlog is de villa opgenomen in de stedelijke bebouwing van de stad. Achter de villa bevinden zich nu hedendaagse appartementencomplexen. Vandaag de dag is villa ’t Zeggelt in gebruik als kantoor.